Till innehåll för sidan
BoAb loggan
BoAb loggan
BoAb loggan

​Vattenläcka i Hällefors tätort innebär att alla hushåll rekommenderas koka vattnet

I Hällefors uppkom under tisdagen den 4 oktober en vattenläcka vilket orskat att dricksvattnet stängts av på vissa adresser. Alla invånare rekommenderas att koka vattnet innan det används till mat och dryck.

Kokningsrekommendationer

Använd inte vattnet till dryck eller matlagning utan att först koka det. Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt och låt det koka i ca 1 - 2 minuter. Låt vattnet sedan svalna, helst i kylskåp. Använd kokt vatten till att brygga kaffe, skölja frukt och grönt och till tandborstning. Okokt vatten kan användas till: personlig hygien, disk, klädtvätt, rengöring och spolning av toalett.

Att tänka på:

  • Använd inte disk- eller tvättmaskin under avstängningen då de kan skadas.
  • Missfärgat vatten och luft i ledningarna kan uppstå när vatten släpps på igen. Spola tills vattnet blir klart.
  • Om du som invånare ser en misstänkt vattenläcka, till exempel ett blött område, susande ljud i vattenledningar eller att det trycker upp vatten kontakta: tfn: 019-14 76 42.

Sökning av fel påbörjats och prover tas. Arbetet med att finna orsaken till föroreningen och att åtgärda felet har påbörjats. Reperation kommer påbörjas imorgon på förmiddagen och beräknas vara klart tidigast under eftermiddagen. Prover har tagits för att undersöka vattnet och klorhalten har höjts för att dämpa föroreningen. Kloren kan ge en obehaglig lukt vid exempelvis duschning, men är nödvändig för att vattnet ska bli användbart igen.